0start  |  mail  |  mapa  

AKTUALNOŚCI   |   TECHNIKUM UZUPEŁNIAJĄCE   |   SZKOŁA POLICEALNA   | KURSY KWALIFIKACYJNE   |  PLAN LEKCJI   |   KSIĘGA GOŚCI   |   BIP 

O SZKOLE

WAŻNE DOKUMENTY

Z ŻYCIA SZKOŁY

REALIZOWANE PROJEKTY

PO LEKCJACH

BAZA SZKOŁY

.

PUBLIKACJE

 

Regulamin projektu pobierz plik


Masz pytanie? Zapytaj koordynatora projektu:
wspolpraca.sie.oplaca@gmail.com

OGŁOSZENIE

W ramach projektu "Współpraca się opłaca", W IV kwartale 2013 odbyły się kursy i warsztaty:

  • kurs spawacza

  • kurs florystyczny

  • warsztaty rzeźbienia w owocach (carwing)

  • warsztaty kuchni molekularnej.


    warsztaty rzeźbienia w owocach (carwing)

Garnirowanie potraw to już dziś za mało aby stół wyglądał atrakcyjnie. Renomowane restauracje, hotele zatrudniają specjalistów carvingu.
Carving to sztuka rzeźbienia w owocach i warzywach wywodząca się z Dalekiego Wschodu. Znany jest już od co najmniej kilkuset lat. Według najbardziej popularnej teorii wywodzi się z Tajlandii i jest uznawany za dziedzictwo narodowe tego kraju. Do Europy carving trafił na początku XXI w. Dziś jest dyscypliną na kulinarnych Mistrzostwach Świata i Europy.
Aby poznać tajniki carvingu młodzież klasy I technikum żywienia i usług gastronomicznych spotkała się w niedzielę 8 grudnia z v-ce mistrzem Europy 2009 Panem Tomaszem Szpalkiem.
Zajęcia warsztatowe przebiegały w dużym skupieniu. Papryka powoli zamieniała się w niezwykły kwiat, cukinia w tulipana, kapusta pekińska w chryzantemę a czerwona papryczka chili w kwiat kaktusa, kalarepa i rzepa w różę. Na koniec każdy miał przenieść poznany wzór na powierzchnię arbuza.
Młodzież pracowała z wielkim zaangażowaniem. Choć pierwsze kroki mogły wydawać się nieporadne, wytrwałość i pomoc Pana Tomasza przyniosły zadowalające efekty.
Kunszt Mistrza to wynik wieloletniej pracy. Pan Tomasz przyznał się do wykonania rzeźb na 700 arbuzach nie licząc drobniejszych melonów i warzyw.
W czasie warsztatów, oprócz sztuki carvingu poznaliśmy swoją precyzyjność, cierpliwość i wytrwałość. Była to długa lekcja wielu doświadczeń, które przydadzą się nie tylko w życiu zawodowym.


warsztaty kuchni molekularnej
 

W sobotę 7 grudnia br. młodzież kl. I technikum żywienia i usług gastronomicznych spotkała się z Markiem Rybackim na warsztatach kuchni molekularnej. Było to spotkanie niezwykłe. Pan Marek Rybacki to wielokrotnie utytułowany Mistrz, a kuchnia , którą zaprezentował nie jest codzienna. Pokaz rozpoczął się od błyskawicznego przygotowania sorbetu z soku owocowego w spektakularny sposób, a wszystko za sprawą ciekłego azotu. W rękach uczniów przygotowanie sorbetu odbywało się ze szczególną ostrożnością, gotujący się azot miał temp. -198st.C. Co prawda ciekły azot bardzo szybko paruje, trzeba było jednak odczekać chwilę aż przestaną unosić się opary i dopiero smakować. Przygotowany deser okazał się aksamitny w smaku a z dodatkiem ogórka niezwykły i ciekawy. Kolejny przysmak to zmrożona w ciekłym azocie,  chrupiąca po wierzchu a puszysta w środku, bita śmietana w formie bez i chrupiące listki mięty.

Kolejnym fenomenem kuchni molekularnej jest stosowanie nowoczesnej techniki gotowania  sous-vide, polegającej na długim gotowaniu zapakowanego próżniowo mięsa, ryb, warzyw lub owoców w ściśle określonych temperaturach. Smak przygotowanych w taki sposób dań jest bardzo delikatny a produkty nie tracą struktury ponieważ nigdy się nie przegotują. Młodzież eksperymentowała przygotowując własne kompozycje smakowe dań z łososia, sandacza, polędwicy wieprzowej i drobiu. Bogactwo ziół i innych dodatków smakowych było zapewnione. Kuchnia molekularna korzysta wyłącznie z naturalnych produktów. Używaliśmy soli czarnej, stewi, agaru (z krasnorostów). Doświadczenia smakowe były bardzo bogate. Sandacz z rozmarynem w słodkiej śmietanie z dodatkiem świeżo zmielonego pieprzu, łosoś z ziołami ,krewetki  na sposób tajski, polędwiczka wieprzowa w sosie chrzanowym, pierś drobiowa z sokiem żurawinowym,  gruszki i pomarańczei z dodatkiem miodu pitnego, mięty i melisy, melon z brendy, to niektóre przysmaki sobotniego wieczoru.

Młodzież  skorzystała z wiedzy i doświadczenia Mistrza, poznała nowe technologie, używała najwyższej jakości produktów, przygotowała wykwintne dania. Było to niezwykłe spotkanie zawodowe.


Wręczenie certyfikatów kombajnistom

Podczas uroczystości zakończenia roku szkolnego, przedstawiciele firmy Rol-Brat Pan Łukasz Samsel i Pan Wojciech Gołębiewski  wręczyli 16 uczniom Certyfikaty operatora kombajnu zbożowego. Zainteresowani przybyli w komplecie. Dla nich certyfikat to dowód uprawniający do posługiwania się najnowocześniejszymi maszynami do zbioru zbóż we własnych gospodarstwach, gospodarstwach rodziców lub usługowo, a tym samym lepszy start w życie zawodowe.

Joanna Graczyk


 

KURSY ZAWODOWE W RAMACH PROJEKTU "WSPÓŁPRACA SIĘ OPŁACA"

W czasie ferii zimowych rozpoczęły się kursy zawodowe dla uczestników i uczestniczek Projektu „Współpraca się opłaca”:

  • 25 stycznia br.- kurs operatora Koparko- ładowarki,

  • 2 lutego br.-kurs florystyczny,

  • 4 lutego- kurs inseminacji i spawacza;

  • po feriach w marcu odbędzie się kurs kombajnisty.

    Kursy: operatora koparko-ładowarki, inseminacji, spawacza i kombajnisty kończą się egzaminem zewnętrznym.
    Kurs florystyczny, egzaminem wewnętrznym.

  • galeria zdjęc1:

  • galeria zdjęć2:

HARMONOGRAM KURSÓW
 

Praktyki wakacyjne - zestawienie pobierz plik


WYDARZENIA W RAMACH PROJEKTU

 

Wycieczka do gospodarstwa agroturystycznego
Lawendowe Pole w Nowym Kawkowie

Dnia 25 czerwca 2012 odbyła się wycieczka do gospodarstwa agroturystycznego Lawendowe Pole w Nowym Kawkowie gm. Jonkowo. W wycieczce wzięło udział 30 uczniów/uczennic z Zespołu Szkół CKR im. A. Świętochowskiego w Gołotczyźnie, uczestników/uczestniczek projektu „Współpraca się opłaca”.
Gospodarstwo agroturystyczne Lawendowe Pole to miejsce niezwykłe. Mimo pochmurnego i wietrznego dnia pierwsza w Polsce plantacja lawendy, położona na lekkim wzniesieniu w pobliżu jeziora, zrobiła na nas niezwykłe wrażenie. Kolor, zapach lawendy zachwyca. Mieliśmy swój udział w ścinaniu lawendy w celu przygotowania materiału który później posłużył do destylacji olejku eterycznego.
Kolejnym niezwykłym doświadczeniem był udział w warsztatach ekologicznego budowania w technologii glina/słoma (strawbale). Uczestnikami warsztatów byli również uczniowie i studenci ze Szwecji i Francji.
 

Wycieczka do Bronisz
Warszawski Rolno-Spożywczy Rynek Hurtowy SA



Dnia 25 października 2012 r. 40 osobowa grupa uczniów i uczennic Zespołu Szkół CKR w Gołotczyźnie, uczestników i uczestniczek projektu unijnego „Współpraca się opłaca” pod opieką 3 nauczycieli wzięła udział w wycieczce do Bronisz.
Celem wyjazdu było:
 

  • Zapoznanie się z rynkiem zinstytucjonalizowanym na przykładzie Warszawskiego Rolno-Spożywczego Rynku Hurtowego SA w Broniszach

  • Poznanie działalności i organizacji rynku hurtowego.
    Pracownik pionu marketingu oprowadził nas po najciekawszych obiektach, do których należą: hale owoców cytrusowych i kwiatów oraz zapoznał z historią rynku.

Rynki hurtowe to jedna z form prowadzenia transakcji handlowych. Są instytucjami, które powstały obok giełd towarowych, by prowadzić handel żywnością i surowcami pochodzenia rolniczego. Powstanie instytucjonalnych form rynków rolno – spożywczych wiązało się z chęcią przystąpienia Polski do Unii Europejskiej.
Warszawski Rolno-Spożywczy Rynek Hurtowy SA prowadzi działalność gospodarczą w formie spółki akcyjnej od 19 lipca 1995 roku. Spółka działa na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej oraz poza jej granicami. W Broniszach dokonywany jest obrót produktami rolno-spożywczymi, ogrodniczymi i innymi niekoncesjonowanymi artykułami przemysłowymi oraz prowadzone jest pośrednictwo w handlu tymi produktami a także dokonywanie inwestycji związanych z działalnością Spółki, obsługa i wynajem nieruchomości własnych lub dzierżawionych. Rynek w Broniszach jest spółką akcyjną o przewadze akcjonariatu państwowego. Ponad 20 % akcjonariatu jest skupionych w rękach producentów i hurtowników. Od naszego przewodnika dowiedzieliśmy się, że próba prywatyzacji rynku zakończyła się niepowodzeniem. W przyszłości będą podejmowane kolejne próby prywatyzacji, by w większym stopniu handlujący na nim kontrahenci decydowali o jego kształcie.
Rynek w Broniszach zajmuje powierzchnię ok. 40 ha. Niestety, pogoda nam nie dopisała. Panował chłód i padał deszcz, dlatego nie obeszliśmy całej powierzchni rynku. Zobaczyliśmy to, co najważniejsze: hale, wiaty, parkingi i wygodne warunki do prowadzenia sprzedaży produktów.
Dlaczego w Polsce rynki hurtowe nie rozwijają się w takim tempie, jak zakładano? Najprościej można odpowiedzieć następująco – bo za „elegancję” trzeba płacić, a polskiego drobnego producenta zwyczajnie na to nie stać.


Lucyna Berent
 

Wizyta na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie


25 września 2012 r. uczestnicy projektu: „Współpraca się opłaca” uczestniczyli w wizycie na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie. Wizyta była możliwa dzięki wcześniejszemu zarezerwowaniu terminu na stronie internetowej Fundacji Edukacji Rynku Kapitałowego. Pod opieką pracownika fundacji grupa młodzieży z klas: III Technikum Agrobiznesu, IV Technikum Rolniczego, IV Technikum Architektury Krajobrazu i IV Technikum Turystyki Wiejskiej zwiedziła budynek giełdy i zapoznała się               z przygotowanym dla nich programem. W programie znalazła się prezentacja edukacyjna „Giełda bez tajemnic” oraz film na temat inwestowania „Co Ty wiesz o zarabianiu?” Prezentacja podejmowała najważniejsze zagadnienia zawiązane z funkcjonowaniem rynku kapitałowego i giełdy. Film – to fabularyzowana opowieść na temat pierwszych kroków stawianych na giełdzie przez młodych ludzi, którzy inwestując w ten sposób starają się zarabiać pieniądze. Prezentacja i film zostały wyświetlone w Sali Nautilus na III piętrze budynku Giełdy. Po zaprezentowaniu materiałów edukacyjnych przez pracownika fundacji był czas na zadawanie pytań. Pytania dotyczyły różnych dziedzin z życia Giełdy, np. cen akcji notowanych przedsiębiorstw, stopy zysku w ciągu roku, kondycji Giełdy mierzonej za pomocą indeksów. Kilka pytań zadał także naszym uczestnikom prowadzący spotkanie. Oczywiście nasi uczniowie poradzili sobie bez problemów.
Uzupełnieniem edukacyjnej części wizyty w Warszawie był spacer po mieście oraz wspólny obiad. Mieliśmy dużo szczęścia, bo towarzyszyła nam przez cały czas ładna pogoda.

WYJAZD DO CENTRUM NAUKI KOPERNIK


27 września2012 r. 40 osobowa grupa uczestników projektu unijnego „Współpraca się opłaca” pod opieką 3 nauczycieli wzięła udział w wycieczce do Warszawy. Celem głównym wycieczki było Centrum Nauki Kopernik – jedna z najnowocześniejszych europejskich instytucji ukazujących związek nauki z codziennością. W „Koperniku” poznaliśmy odpowiedzi na wiele nurtujących pytań dotyczących otaczającego nas świata z zakresu fizyki, chemii czy biologii. Dowiedzieliśmy się wiele na temat wszechświata i człowieka. Mogliśmy nie tylko sprawdzić swoją wiedzę, ale również przeprowadzić samodzielnie wiele doświadczeń. Każdy znalazł coś, co go szczególnie zainteresowało. Szukaliśmy odpowiedzi na pytania skąd pochodzimy i kim jesteśmy. Podziwialiśmy wynalazki, które zmieniły świat. Odkrywaliśmy swoje emocje, myśli i uczucia. Mogliśmy doświadczyć jak działają nasze ciała i zbadać ich sprawność. Odsłanialiśmy tajemnice kosmosu i mikroświata. Zaawansowane technologie i interaktywne wystawy sprawiły, że ta forma edukacji była dla nas bardzo ciekawa. Kolejnym punktem naszej wycieczki była Biblioteka Uniwersytecka z przepięknym ogrodem znajdującym się na dachu budynku. Rozciągający się na powierzchni ok. 1ha ogród jest jednym z największych i najpiękniejszych ogrodów dachowych w Europie. Było to miejsce szczególnie interesujące dla uczniów kierunku architektura krajobrazu.

Uczniowie klasy 3 TA
 

Wycieczka na Międzynarodową Wystawę Maszyn i Ciągników Rolniczych AGRO-SHOW Bednary k. Poznania

21 września 2012 r. uczestnicy i uczestniczki projektu: „Współpraca się opłaca” – 40 osób, wzięli udział w wyjeździe edukacyjnym na Międzynarodową Wystawę Maszyn i Ciągników Rolniczych AGRO_SHOW Bednary k. Poznania.
Celem wyjazdu było:
 

  • zapoznanie się z nowoczesnymi rozwiązaniami w technice rolniczej,

  • poznanie nowoczesnych rozwiązań w maszynach prezentowanych na poletkach pokazowych oraz na ringu

  • zapoznanie się z ofertą instytucji obsługujących i doradczych w agrobiznesie.

W wycieczce uczestniczyła młodzieży z klas: III Technikum Agrobiznesu, III i IV Technikum Rolniczego, IV Technikum Architektury Krajobrazu. Agro-Show po raz 14 było organizowane przez Polska Izbę Gospodarczą Maszyn i Urządzeń Rolniczych w Toruniu pod patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Rekordową okazała się liczba wystawców - 740 firm krajowych i zagranicznych starało się o zainteresowanie zwiedzających.

Uczniowie wzięli udział w konkursach sprawnościowych dot. eksploatacji ciągników i maszyn rolniczych. Uczniowie mogli zapoznać się z ciekawymi maszynami rolniczymi np.: do sadzenia czosnku, do sadzenia sadzonek kwiatów, podziwiać w akcji maszyny do zbioru owoców pestkowych i jagodowych, opryskiwacze samojezdne. Uczestniczyliśmy również w prezentacji pracy maszynami przy wykorzystaniu GPS.
 


Wycieczka do gospodarstwa ekologicznego i Instytutu Zootechniki

Dnia 5 października 20012 r. 33 osobowa grupa uczestników projektu „Współpraca się opłaca” wraz z opiekunami uczestniczyła w wyjeździe edukacyjnym na Kujawy. Tym razem odwiedziliśmy gospodarstwo ekologiczne w Narkowie oraz Instytut Zootechniki w Kołudzie Wielkiej.
Gospodarstwo ekologiczne Państwa Grażyny i Marka Gawineckich specjalizuje się w produkcji mleka. Pan Marek od wielu lat zajmuje się ekologicznym chowem bydła mlecznego. Dochował się dużego stada o dobrej zdrowotności i długowieczności, również bardzo dobrej, jak na warunki ekologiczne, wydajności mleka o wysokiej jakości, w granicach 5-6 tysięcy litrów od każdej krowy.
Pani Grażyna zajmuje się produkcją serów. Byliśmy świadkami pokazu produkcji sera podpuszczkowego z czosnkiem. To produkt firmowy P. Grażyny. Degustowaliśmy szereg produktów wytwarzanych w tradycyjny sposób m.in. smażonych zielonych pomidorów, konfitur z płatków róży, wykonanych wg. receptur legendarnej Lucyny Ćwierczakiewiczowej – najsłynniejszej w Polsce autorki książek kulinarnych.
Kolejnym punktem wizyty na Kujawach był Instytut Zootechniki w Kołudzie Wielkiej k. Inowrocławia. Zostaliśmy serdecznie przyjęci przez pracowników naukowych Instytutu. W sali projekcyjnej zapoznaliśmy się z historią prac hodowlanych i jej efektami. We wrześniu tego roku placówka obchodziła 50 lecie hodowli gęsi Białej Kołudzkiej ®. Instytut jest wyłącznym hodowcą gęsi Białych Kołudzkich ® i wyspecjalizowaną w tej dziedzinie placówką naukową. Wytworzone w Kołudzie Wielkiej dwa rody Gęsi Białych Kołudzkich posiadają znak towarowy, który jest zastrzeżony w Urzędzie Patentowym RP. Instytut Zootechniki od 1992 roku prowadzi również badania nad mlecznym użytkowaniem owiec oraz wyrabia wysokiej jakości sery owcze. Niewielka skala produkcji gwarantuje szczególną troską o ich wyjątkowe walory smakowe oraz jakość.
Następnie udaliśmy się na spacer wokół fermy gęsi. Ze względów sanitarnych nie mogliśmy jej zwiedzać. Za to podziwialiśmy stado owiec, które w pędzie udawały się do owczarni na „wyżerkę”.
W sklepie firmowym można było nabyć sery i wyroby z gęsiny. Należy dodać, że od stycznia 2012 roku funkcję dyrektora Instytutu sprawuje mgr inż. Eugeniusz Kłopotek.
W drodze powrotnej z okien autokaru podziwialiśmy piękno naszego kraju. Kujawy są krainą ubogą w lasy, dzięki urodzajnym glebom od pradawnych czasów intensywnie wykorzystywaną rolniczo. Ze względu na występowanie żyznych gleb (czarnoziemy) region ten bywa nazywany polskim spichlerzem. Charakterystyczne krajobrazy to między innymi wzgórza morenowe, pasma wydm, jeziora i pola uprawne, położone w dolinach rzecznych. Na Kujawach znajduje się około 600 jezior. Największe z nich Gopło ma aż 24 kilometry długości. Rejon ten uznawany jest za kolebkę polskości. Legenda o Królu Popielu umiliła nam długą podróż.
 

Joanna Graczyk

galeria zdjęć:

Wycieczka do Ogrodu Botanicznego w Powsinie

3 października 2012 r. uczestnicy projekty „Współpraca się opłaca” finansowanego ze środków Unii Europejskiej zwiedzali Ogród Botaniczny w Powsinie.

Ogród położony jest 30 km od centrum Warszawy . Obecnie posiada powierzchnię 40 ha z tego dla zwiedzających udostępnione jest 30 ha. Na tej powierzchni zgromadzono 8500 gatunków i odmian roślin dobrze nam znanych, charakterystycznych dla flory Polski i egzotycznych, które zadziwiają kształtem, kolorem i zapachem. Zwiedzanie rozpoczęliśmy od szklarni. Na drzewach wisiały pomarańcze, cytryny, grejpfruty

, mandarynki i pomele. Kamelie, hibiskusy i datury wabiły barwnymi kwiatami. Drzewiaste paprocie i najeżone cierniami kilkumetrowe kaktusy wyglądały groźnie i powodowały gęsią skórkę. Kwitnąca agawa prawie przebijała dach szklarni.

Ze szklarni udaliśmy się do arboretum, gdzie na powierzchni 6 ha zlokalizowano kolekcje drzew, krzewów i pnączy. Pani przewodnik ciekawie opowiadała o wielu gatunkach. Iglasty cedrzyniec dostarcza bardzo miękkiego drewna, które wykorzystywane jest do produkcji ołówków. Oczary wyrzucają swoje nasiona na odległość kilku metrów. Sosna limba wytwarza jadalne nasionka przypominające orzechy. Żywica z ambrowca jest składnikiem gumy do żucia. Jodła szlachetna dorasta do 100 m wysokości. Interesujące były również byliny, ogródek ziołowy i warzywny.

 Mimo, że pogoda nie dopisała i zwiedzanie odbywało się pod parasolami wszyscy uczestnicy wycieczki byli zadowoleni.

Dorota Bobek

galeria zdjęć:

Wycieczka do Stadniny Koni w Krasnem

W dniu 19 września 2012 r. 33 osobowa grupa uczniów wzięła udział w wycieczce do Stadniny Koni w Krasnem. Stadnina ta jest jedną z najstarszych stadnin koni krwi angielskiej w Polsce. Założona została w 1857 roku. Obecnie utrzymuje 130 sztuk koni rasy pełnej krwi angielskiej. Konie tam wyhodowane wygrały wiele gonitw na torach wyścigów konnych. Do największych osiągnięć stadniny należy wyhodowanie wielkiego zwycięzcy, ogiera Rulera, który w ciągu dwuletniej kariery startowej wygrywał 8 razy na 10 startów.

Młodzież zapoznała się z żywieniem, pielęgnacją, pomieszczeniami dla koni. Brała udział w ocenie pokroju, w ustalaniu umaszczenia koni. Obserwowała zachowanie klaczy ze źrebiętami na pastwisku. Opiekunami młodzieży byli nauczyciele: Joanna Kokosza, Bronisława Olszewska, Tadeusz Matejski. Należy dodać, że wycieczka była realizowana w ramach projektu: "Współpraca się opłaca" ze środków Unii Europejskiej.

Bronisława Olszewska

galeria zdjęć: 


"WSPÓŁPRACA SIĘ OPŁACA"


Projekt finansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego Program Operacyjny Kapitał Ludzki Priorytet IX. Rozwój wykształcenia i kompetencji w regionach Działanie 9.2 Podniesienie atrakcyjności i jakości szkolnictwa zawodowego.
Projekt realizowany jest w partnerstwie, którego Liderem jest Fundacja Rozwoju Demokracji Lokalnej Centrum Mazowsze a partnerami Ministerstwo Rolnictwa i Roz

woju Wsi/ Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. A Świętochowskiego w Gołotczyźnie i Miasto Stołeczne Warszawa/ Dzielnica Praga –Południe/Zespół Szkół Spożywczo Gastronomicznych przy ul. Komorskiej w Warszawie.

Okres realizacji projektu: od 02-01-2012r. do 30-12-2013r.

Celem głównym projektu jest wyposażenie absolwentów i absolwentek, partnerskich szkół, w umiejętności pozwalające na aktywne poruszanie się na rynku pracy.
W projekcie bierze udział 80 uczniów i uczennic Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. A Świętochowskiego w Gołotczyźnie i 130 uczniów i uczennic z Zespołu Szkół Spożywczo Gastronomicznych przy ul. Komorskiej w Warszawie.
 


W szkole w Gołotczyźnie w ramach projektu będą realizowane zajęcia wyrównawcze i doskonalące z matematyki i języka angielskiego oraz rozwijające z języka rosyjskiego i technologii informacyjnej. Zajęcia będą wspomagane nowym sprzętem elektronicznym. Ponadto uczniowie i uczennice skorzystają z wyjazdów edukacyjnych. Na trasie znajdą się m.in. GWP w Warszawie, Centrum Nauki Kopernik, Rynek Hurtowy Bronisze, krajowa wystawa zwierząt hodowlanych w Poznaniu, Stadnina Koni w Krasnem, IUNG w Puławach, gospodarstwo ekologiczne i agroturystyczne. Uczniowie i uczennice mają także możliwość zdobycia dodatkowych umiejętności na profesjonalnych kursach: florystycznym, operatora koparko-ładowarki, spawacza, kombajnisty, inseminacji bydła.
W ramach wsparcia uczniowie i uczennice wezmą udział w praktykach zawodowych u pracodawców.

 

Projekt „Współpraca się opłaca” współfinansowany

ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego

Funduszu Społecznego

 

ADRES

Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego

im. A. Świętochowskiego

Gołotczyzna

ul. Ciechanowska 18b

06-430 Sońsk

tel.: (23) 6713031

fax.: (23) 6713031

bratne@ci.home.pl

 

ORGAN PROWADZĄCY

Od roku 2008 Szkoła  prowadzona jest przez Ministra Rolnictwa
i Rozwoju Wsi

REKRUTACJA

Gimnazjalisto

Zapraszamy do podjęcia nauki w Zespole Szkół w Gołotczyźnie.

W bieżącym roku szkolnym  oferujemy następujące kierunki kształcenia.....

więcej...

DLA UCZNIÓW I RODZICÓW

Dzwonki

Chcesz wiedzieć o której zaczyna się lekcja, lub kiedy będzie przerwa... .

sprawdź...

Klasy i Wychowawcy

Chcesz wiedzieć kto jest wychowawcą Twojego dziecka...

sprawdź...

Wywiadówki

Chcesz wiedzieć kiedy jest spotkanie wychowawców z rodzicami  ...

sprawdź...

Organizacja roku szkolnego

Tu możesz sprawdzić kiedy zaczną się wakacje :)

sprawdź...

Rada Rodziców

To w dużej mierze od ciebie zależy, jak w szkole będzie czuło się Twoje dziecko

więcej...

GALERIA ZDJĘĆ

SZKOŁA Z TRADYCJĄ ZAWÓD Z PRZYSZŁOŚCIĄ

projekt: www.atcsites.com